MIJN INTERVIEW ERVARING MET BENTE VAN DEN BRAND

zondag 19 oktober 2014


Daar stond ik dan, ik denk een maand andere halve maand na het interview bij de stand van de musical hartsvrienden. De nieuwe musical waar Bente van den Brand in gaat spelen. Ik heb samen met een mede student Bente geïnterviewd voor een schoolopdracht. Daar stond ze, ballonnen uit te delen. Ik besloot om op der af te lopen en te vragen op ik het interview op mijn blog mocht zetten. Ze herkende me en vroeg of ik een ballon wilde, ja natuurlijk wilde ik een ballon. Soms lijk ik echt op een klein kind. Ik mocht van Bente de ballon niet verliezen en tijdens het optreden moest de ballon in de lucht. Missie gefaald, ik verloor de ballon. Ik besloot het te vragen en gelukkig mocht het. "Wat ben je braaf, natuurlijk mag dat. Netjes dat je het vraagt." Hier is het dan, mijn ervaring en een paar vragen met antwoorden van het interview met Bente van den Brand. 


Maandag 19 mei mocht ik Bente van den Brand interviewen met een mede student. We hadden op school een opdracht gekregen om iemand uit het theatervak te interviewen. Wij wisten heel lang niet wie wij wilde interviewen, ja Laura wist het wel, ze wilde Jan Kooijman omdat hij zo knap is haha. Laura had een mail gestuurd naar het management gestuurd van Jan Kooijman maar helaas voor haar geen antwoord. Eerlijk gezegd lag mijn interesse vanaf het begin af aan al niet bij Jan Kooijman dus erg vond ik het niet, maar eerlijk is eerlijk als het had gemogen had ik het natuurlijk gedaan. Ik stelde voor om Bente van den Brand te proberen, voor wie Bente van den Brand niet kent. Bente is een musical actrice en zingt in de groep Little Jade. Bente kende ik van Musical Camp waar ik een week les van haar heb gehad en natuurlijk kende ik haar van de musical Tarzan, Soldaat van Oranje en de tv programma's The Sing-off en Op zoek naar Mary Poppins. Ik besloot Bente een Facebook berichtje te sturen, ik had het niet verwacht omdat ze het druk heeft en niet omdat ze dat niet zou willen haha maar we mochten haar interviewen, super gaaf!

Maandag zaten we tot vijf uur op school en hadden om zeven uur in Leiden afgesproken bij een lunchtentje aan het water. Gelukkig was het maar twintig minuutjes met de trein vanaf school dus konden we op ons gemak nog even eten. Onderweg naar het lunchtentje waar we hadden afgesproken waren we een beetje maar dan ook echt maar een beetje verdwaalt. Die stomme GPS van mijn telefoon stuurde ons alle kanten op en blijkbaar waren we nog erg om gelopen ook, maar we wisten waarvoor we het deden.

Aangekomen stelde we ons netjes voor, leuk om te zien dat Bente zich mij herinnerde of dat positief of negatief is weet je natuurlijk nooit. We praten even met elkaar, bestellen wat drinken en beginnen met het interview. Het interview ging niet helemaal vlekkeloos, de vragen hadden we uitgeprint en natuurlijk waaide mijn blaadje met vragen weg hoppa in het water, we waren slim en goed voorbereid, we hadden er twee mee. We hadden zevenentwintig vragen en natuurlijk ga ik die niet allemaal hier plaatsen, wordt een beetje een lange lijst aangezien de antwoorden vaak niet één zin waren. Gelukkig maar want anders was interview snel voorbij en Bente was zo gezellig dus dat zou jammer zijn. Éeén van de vragen die we stelde was ik het meest benieuwd naar, in de musical Soldaat van Oranje overlijd de rol van Bente en wij waren heel benieuwd hoe het is om elke avond opnieuw dood te gaan. Hier onder kun je een aantal vragen en antwoorden lezen.


Hoe is het om elke avond opnieuw “dood” te gaan? Gek genoeg raak je daar aan gewend. Het voelt niet zo anders meer als de andere scenes. Bente vond het heel moeilijk toen de mensen uit Dagou in de zaal zaten. Bente zit ook minder in het verhaal omdat ze soms van het podium af is en dan zit ze in de kleedkamer en dat zit ze even op facebook of doet iets anders. Als Erik Hazelhoff ben je altijd op het podium en laat je het verhaal niet los, dan is het moeilijker.

Hoe gaat u ermee om dat iedereen een mening over u heeft? Het is nooit leuk als iemand je niet leuk vind of geen respect voor je heeft maar dat hou je toch want het heeft te maken met smaak en met meningen. Bente leest geen forums, want het zijn vaak mensen die er geen verstand van hebben en die vind het leuk om er wat op te zetten en vaak roepen ze maar wat. Je word er heel ongelukkig van als je dat je persoonlijk gaat aantrekken, maar het is heel fijn om complimenten te krijgen.

Als u de rol van iemand anders over neemt hoe maakt u de rol eigen? Wat je niet moet vergeten is dat je altijd al anders bent dan de andere. Bente vond het in het begin heel erg omdat mensen voor Chantal Janzen kwamen en dan speelde Bente. Mensen zeiden ook gewoon “daar heb ik toch geen geld voor betaald”. De kaarten worden op Chantal Janzen haar naam verkocht, dat vond Bente op het begin heel eng. Er zijn mensen die echt hun geld dan terug willen. Als understudy is dat heftig en daar moet je wel tegen kunnen. Je moet wel goed kijken naar wat een first cast dame doet en altijd op de goede plek staan anders krijg je ongelukken, je moet je aan de tekst houden voor de rest ben je al anders en als je bij jezelf denkt zij zegt de tekst zo maar ik wil het zo zeggen dan moet je dat gewoon doen en het is een kwestie van een paar keer doen en dan merk je toch dat het al anders jouw mond uit komt maar iemand anders kopiëren is echt geen optie. 


 Wat is het verschil tussen tv & theater? Bente haar persoonlijke ervaring is dat tv allemaal kleiner is, op het podium moet de achterste rij ook alles kunnen zien. Toen Bente zichzelf voor het eerst op camera zag schrok ze ervan hoe dramatisch ze deed met haar gezicht. In het theater is dat nodig maar voor de camera niet. Voor de camera zijn je ogen het belangrijkste en in het theater als iemand wat vertelt maakt hij/zij er een beweging bij zodat hij/zij de focus krijgt.


 Op wat voor manier is uw levensstijl anders dan iemand met een baan van 9 tot 5? Het is een wereld van verschil. Bente heeft zelf geen baan van 9 tot 5 gehad, ze kent wel mensen die dat hebben. Je hebt nooit vrij, je werkt altijd in het weekend, je werkt altijd 's avonds, je werkt op feestdagen en vaak ook op je eigen verjaardag. Het kan ook zwaar zijn voor je privéleven, als je een relatie hebt met iemand die een baan heeft van 9 tot 5 en jij om 5 uur naar je werk gaat kan dat zwaar zijn. Het heeft natuurlijk ook voordelen, je bent op maandag vrij en omdat iedereen aan het werk is, is het overal rustig. Als je 's avonds een voorstelling speelt kan je overdag niet zoveel doen omdat je al je energie nodig hebt in de avond. Als je in een tour speelt kan je eigenlijk geen vrij vragen maar bij een productie als soldaat van oranje kan dat wel. Met een kantoorbaan kan je je ziekmelden als je je niet lekker voelt en op theatervakgebied kan dat niet.


Dit zijn natuurlijk maar vijf vragen en antwoorden, maar zo heb je een beetje een indruk over het interview en de antwoorden. Sommige antwoorden heb ik ingekort omdat ze heel lang waren, wat wel heel fijn was omdat de opdracht was doormiddel van het interview ervaring op doen met het vak of nou ja meer informatie over het vak krijgen en omdat Bente zo uitgebreid antwoord gaf was alles heel duidelijk. 

De foto's van Bente komen van haar site, de foto van Bente en mij is drie jaar geleden op Musical Camp gemaakt, charmant. 

Ik twijfelde heel erg over mijn studie keuze, ik ben blij met de opleiding die ik nu doe, maar ik wil iets anders doen na deze opleiding. Door dit interview ben ik heel erg geïnteresseerd geraakt in het vak journalistiek, wel op het gebied van theater en film ik ben namelijk niet van plan om opeens over politiek of sporten te schrijven bijvoorbeeld. Een gebied wat me totaal niet interesseert maar theater en film zeker wel. Nu heb ik natuurlijk alleen nog maar het interview met Bente als ervaring en hebben we heel er mazzel gehad met wat voor persoon Bente is maar ik wil zeker meer interviews gaan doen en zeker meer dingen op journalistiek gebied doen. 

Bente gaat aankomend theater seizoen in de musical Hartsvrienden spelen, het feit dat iedere acteur een klein kind speelt en ook de volwassen rol lijkt mij een heel interessant iets. Ik ga er zeker heen. Ik ben Bente heel erg dankbaar zat ze tijd voor ons wilde maken en haar energie in het interview wilde steken, ze is een inspirerende vrouw met een bijzonder fijne persoonlijkheid. Een ervaring om nooit te vergeten, ik leerde hier zo veel van.

Liefs, Renée

3 opmerkingen

  1. superleuk interview!! Zou je de andere vragen nog een andere keer willen delen? Het is zo leuk om te lezen! Liefs

    BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© RENÉE RAADSHEER. Design by Fearne.