7 DAYS BEFORE CHRISTMAS | WAT IS NOU EEN ECHT KERST GEVOEL?

donderdag 18 december 2014


Wat is nou een echt kerst gevoel? Is dat nou samen zijn met de familie, gezelligheid en eten of is het meer? Is het voor iedereen anders of juist hetzelfde?  Hoort het voor iedereen hetzelfde te zijn of mag iedereen daar zelf over kiezen. Wat is in jou ogen nou een ultiem kerstgevoel. Ik deel vandaag mijn ultieme kerstgevoel en wat ik het liefste doe met kerst, lees je mee?


Wanneer is kerst nou echt kerst? Ik denk dat daar geen antwoord voor is. Voor de ene persoon is dat wanneer de mensen waarvan je houdt bij elkaar zijn, bij de andere wanneer het verhaal van Jezus wordt vertelt en bij weer iemand anders is het wanneer er sneeuw uit de lucht valt en cadeau's onder de kerstboom liggen. Bij iedereen is het anders en dat is goed. Het lijkt mij heel gek als wij het allemaal hetzelfde vieren, natuurlijk zijn er een paar tradities zoals cadeaus, lichtjes, kerstkaarten, kerst pakketen en een kerstboom , maar ook dat is bij iedereen anders. De ene persoon heeft een echte boom, iemand anders heeft een kunstboom en weer iemand anders heeft een boom van papier, hout, lichtjes of zo gek en bijzonder als je het kan kiezen. Het fijne is dat alles goed is zoals het is en misschien is dat voor mij juist het ultieme kerstgevoel. Elkaar en elkaars keuze respecteren. Iedereen is bijzonder op zijn eigen manier.

Voor mij gaat kerst niet om cadeau's, nu krijg ik elk jaar wel een cadeau maar wat voor cadeau maakt mij totaal niet uit. Is het groot of is het klein. Ik denk dat je met alles blij kunt zijn.

Kerst is voor mij een gevoel van samen zijn, maar niet perfecter of liever dan normaal. Juist niet, kerst is voor mij een tijd van accepteren van wat er gebeurt is en er misschien wel naar terug gaan. Waarom zou je deze twee dagen moeten doen alsof je leven perfect is, want laten we eerlijk zijn. Niemand zijn leven is perfect, hoe graag je het ook zou willen. In ieder leven komen en gaan mensen of dat nou kennissen, vrienden of familie zijn en op wat voor manier ze ook gaan.

Kerstkaarten heb ik niet zo veel mee, ik vind het leuk om te krijgen vooral als er iets in staat persoonlijk voor jou, maar al dat gedoe met namen er in zetten en klaar zo van kijk ik denk aan je vind ik maar niks. Lief dat mensen de tijd nemen om een kaartje te sturen maar ik heb liever een spontaan kaartje ergens anders in het jaar dan tijdens kerst, ligt vast aan mij.

Eten, laten we eerlijk zijn. Ik hou van eten en vind dat voor al niet erg als ik met kerst ga eten met de familie. Mensen in mijn familie kunnen heerlijk koken en dat laten ze vaak met kerst ook zien, zooo fijn maar ja dan komen die fijne dagen daarna waar je gaat balen dat je het hebt gegeten want je bent aangekomen. Zelf ben ik zeker zo'n persoon en dan vraag ik mij toch weer af waarom alleen met kerst kom je als familie bij elkaar en ga je de moeite doen om te koken. Waarom kan dat niet in een andere maand, op een andere dag.

Ik vertel je niet echt mijn ultieme kerst gevoel maar ik weet ook niet of dat bestaat. Als ik dit zo schrijf klinkt dit totaal niet positief en toch hou ik van kerst. Heel veel, ik ben dan ook blij dat er zo'n dag als dit bestaat waar het familie gevoel om hoog komt. De vraag in mijn hoofd is wel nog steeds waarom moet ik op een dag als dit leuker, liever, en netter doen als normaal. Gek maar toch ook normaal, want we doen het elk jaar. Kerst bedankt dat je bestaat.

Wat is jouw ultieme kerstgevoel?
Liefs, Renee

6 opmerkingen

 1. Met het gezin (+opa&oma) bij elkaar zijn! Cadeautjes onder de boom, kerstmuziek, een goede maaltijden en gezelligheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk geschreven artikel! Ik denk inderdaad ook dat iedereen kerst anders ervaart. Voor mij gaat het vooral om het samen zijn met familie! Daarnaast hebben wij ook altijd een boom, doen wij aan cadeautjes en eten wij gezellig met zijn alle!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Samen zijn met mijn opa en oma ik ben zo gek op ze en zie ze niet heel vaak!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaa zonder mijn opa en oma is het ook geen kerst. Jammer dat je ze niet heel vaak ziet! <3

   Verwijderen

Latest Instagrams

© RENÉE RAADSHEER. Design by Fearne.