WAT WIL JE WORDEN ALS JE LATER GROOT BENT?

zaterdag 28 februari 2015De toekomst, denk jij wel eens na over de toekomst? Ik denk daar echt way too much aan, ik denk dat er geen nacht in mijn bed voorbij gaat dat ik niet aan iets over mijn toekomst denk. De vraag wat wil je later worden als je groot bent Renee kan ik letterlijk uitkosten, stop met die vraag alsjeblieft.

Ik ben nu negentien en eerlijk is eerlijk, een plan voor de toekomst heb ik niet echt. Als mensen vragen wat voor opleiding ik doe en ik antwoord met een theater opleiding kijken ze je aan met een gezicht waar duidelijk van af is te lezen dat ze dat het meest stomme antwoord ever vinden. Wie doet er nou een theater opleiding dat is toch geen basis voor geen goede toekomst. Misschien wel misschien niet, ik weet wel dat het mij persoonlijk erg ontwikkeld heeft. Als ik deze opleiding nu niet had gedaan had mijn leven er zo anders uitgezien, maar hoe zou ik niet willen weten, alsjeblieft zeg. 

Als ik nu een boek voor mijn neus zou krijgen met daar mijn hele leven in zou ik die zeker weten niet openen. Nee echt niet, ik ben heel erg benieuwd naar mijn toekomst maar nooit maar dan ook nooit zou ik het willen lezen. Ik wil het zelf ontdekken. Ontdekken of ik een vriend krijg - i hope so - en hoe, of ik werk krijg of ik vaak ontslagen word of juist de perfecte werknemer en ontdekken of ik kinderen krijg. NEEEE, dat wil ik niet lezen in een boek dat wil ik zelf ontdekken. Het leven gaat zoals het gaat en ik wil niet weten wanneer en hoe ik mijn vriend/man ontmoet en waar, wanneer en hoe ik dood ga, dat wil ik allemaal niet weten. Rot toekomst, waarom moet je daar dan ook over na denken. Ik zie het wel, laten we hopen op een fijn leven zoals het tot nu toe gaat met hier en daar een pijnlijke scheur, de ene keer groter als de andere keer maar het hoort erbij. Ik zie vanzelf hoe mijn leven zich vormt, dus wat ik wil worden als ik later groot ben weet ik niet maar ik weet wel dat ik niet meer groei, toch bedankt voor je interesse. 

Zou jij een boek willen lezen over je hele toekomst?
Liefs, Renee

22 opmerkingen

 1. Leuk artikel! Ik zou ook geen boek over mijn toekomst willen lezen, het gaat zoals het gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, helemaal met je eens. Het gaat zoals het gaat.

   Verwijderen
 2. Ik denk ook altijd aan de toekomst echt zo stom! Ik zou hem denk ik wel openen ik ben veels te nieuwschierig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ECHT? Ik zou dat niet kunnen, wetend hoe het leven gaat en er niks meer aan kunnen veranderen omdat het al geschreven is, nee dat kan ik echt niet.

   Verwijderen
 3. Eerlijk gezegd, ik ben 24, heb een leuke, vaste baan, maar ik heb ook absoluut geen plan voor de toekomst. Waar wil ik gaan wonen? Wat is mijn droombaan? Geen idee. Het is soms frustrerend, maar ook leuk om te weten dat alle opties nog mogelijk zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat we nooit zekerheid krijgen over de toekomst en misschien is dat ook wel het fijne eraan.

   Verwijderen
 4. Nee, ik zou het niet willen lezen denk ik... Al zou het met veel moeite kosten, want ik ben behoorlijk slecht met onverwachte dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja dan is het moeilijk, weggooien? Versnipperen? Hahah, gelukkig bestaat het boek niet.

   Verwijderen
 5. Leuk geschreven! Hoewel ik meestal een controlfreak ben, zou ik het liever ook niet willen weten ;) Al zou ik overigens wel heel erg benieuwd zijn, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou ook erg benieuwd zijn maar ik zou het niet durven te lezen.

   Verwijderen
 6. Ik zou het niet willen lezen maar ben zo nieuwsgierig dat ik het uiteindelijk denk ik wel zou doen. En me er daarna iedere avond weer druk om maken, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaa, dat begrijp ik. Een boek waar je hele leven in staat, als je dat hebt zou het mij gek maken. Gelukkig bestaat het niet.

   Verwijderen
 7. Hoe je het beschreven hebt is eigenlijk precies hoe ik erover denk. Ik zou wel nieuwsgierig zijn maar ik denk niet dat ik het zou lezen, nee dat weet ik eigenlijk wel zeker. Maar ooit een vriend.. nee ook dat niet. Nee gewoon niet lezen haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahah, de twijfel is zo groot. Je wilt het weten maar ook niet, te vervelend. Gelukkig hoeven wij geen keus te maken, het boek is er niet gelukkig.

   Verwijderen
 8. Mooi artikel! Lastig he? Sinds een tijd denk ik niet meer te vaak aan de verre toekomst. Ik leef nu meer dag bij dag. Anders word ik gek! Ik zou het boek van de toekomst niet willen lezen, dan is het niet leuk meer. Wie weet zou ik dan weer teleurgesteld raken. Nee, laat mijn leven maar op z'n beloop. Het komt zoals het komt! PS. Zit je op de theateropleiding in H'lem? Daar heeft mijn zusje ook gezeten, denk dat je haar gezicht van daar kent!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zeg dat ook, ik leef van dag tot dag maar toch elke dag weer vraag ik mezelf af wat ik met mijn leven wil. Ja klopt, aaahhh daar ken ik haar van, grappig haha.

   Verwijderen
 9. Origineel artikel! Ik herken het dat wanneer je je studie zegt, mensen raar opkijk omdat je er zogenaamd niks mee kan (doe zelf communicatie).. maar wees niet getreurd er zijn genoeg banen die jij kunt krijgen waar zij het bestaan niet eens vanaf weten! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja verschrikkelijk, ik krijg altijd weer scheven gezichten. Ja zeker, komt goed! <3

   Verwijderen
 10. Pfff zo herkenbaar.. Ik vind het ook vreselijk als mensen dat constant vragen. Geen idee wat ik later wil worden, soms erg frustrerend! Maarja je ziet vanzelf ook wel wat er op je pad komt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als ik een boek zou kunnen lezen over hoe mijn toekomst er uit zag zou ik sommige dingen wel willen lezen, zoals hoe het met mijn fotografie bedrijfje zou gaan aangezien dit altijd wel een beetje een onzeker punt is. Maar de rest, nope, het leven zou niet leuk meer zijn als je alles al zou weten toch?

  Wat stom dat mensen zo reageren voer je opleiding, lijkt mij juist een hardstikke leuke en creatieve opleiding. Je moet doen wat je leuk vind, en of je er geld mee gaat verdienen is zorg voor later toch :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk! Ik zou absoluut niet willen weten hoe mijn toekomst zal lopen? Ik probeer een balans te vinden tussen dingen die ik leuk vind en dingen belangrijk vind en gelukkig liggen die dingen dicht bij elkaar. Ik denk dat geluk het enige is waar je naar toe zou moeten werken, en dat het geluk voor iedereen anders is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super herkenbaar! Ik heb ook een theateropleiding (Theaterhavovwo) gedaan en dat stond volgens velen garant aan 'later met een uitkering op de bank' of 'vakkenvullen bij de Albert Heijn'. Ondertussen had ik wel netjes mijn Havo-diploma behaald en na lang twijfelen besloot ik in plaats van iets met theater, iets met schrijven te gaan doen. Na lang wikken en wegen was dat toch mijn grootste passie. Toen stonden er opeens heel veel mensen te springen dat ik 'een normale' studie ging doen, (Nederlands) maar als ik vertelde wat ik er mee wilde keek opnieuw iedereen me raar aan. "Leert ze het dan nooit?" Denk dat je dit wel herkent haha.

  Ik leef met de dag en wat morgen komt zie ik vanzelf wel. Ik volg in ieder geval mijn dromen en kan mijn creativiteit laten gaan en dat is voor mij het belangrijkste.

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© RENÉE RAADSHEER. Design by Fearne.