DENK NA VOORDAT JE IETS ZEGT

dinsdag 24 maart 2015


Ik reis nu ongeveer drie jaar lang elke dag dezelfde route naar school, met de trein heen en met de trein terug. Vijf dagen per week, al drie jaar en ik moet nog een jaar. Vaak vind ik het prima om in de trein te zitten maar soms zijn er van die momenten waarvan je denkt had ik nu maar niet in de trein gezeten.  

De trein rijdt langzaam, iedereen klaagt en klaagt. Eerlijk is eerlijk ik ook. Dan komt het moment waar je op wacht dames en heren wegens een persoon op het spoor rijden wij langzaam, de oorlog is begonnen, iedereen begint nog meer te klagen en mensen roepen dingen waarvan ik schrik, vind je een mensen leven niet belangrijker als je werk, wat nou als het iemand is die jij kent die daar op het spoor staat, vind je het dan nog steeds erg om te laat te komen op je werk. Het verbaast mij wat mensen allemaal roepen

Tuurlijk is het vervelend maar het enige wat door mijn hoofd gaat is wat gaat er door het hoofd van zo'n persoon? - iets waar wij nooit achter komen - wat heeft het zo ver laten komen dat die persoon daar loopt? - iets waar wij nooit achter komen - En wat mij het meest bezig houdt is - hoe kunnen wij zo verschrikkelijk zijn om na zo'n oproep meteen te roepen ja lekker dan wil er weer iemand dood, rij die persoon maar aan, had dit niet een paar minuten later gekund of ja lekker door die persoon kom ik nu te laat. Waar komen die zinnen vandaan, hoe krijg je die zinnen überhaupt uit je mond. Tuurlijk denk ik op zo'n moment ook, neeee! Maaar waar komt de gedachte vandaan om die persoon zoveel verwijten te geven. Dat persoon staat er ook niet omdat hij denkt oh laat ik eens kijken hoe een spoor er van dichtbij uitziet of goh laat ik eens mega veel mensen vertraging geven.
Denken wij nog wel na voor wij iets zeggen. Ik denk het niet en het lijkt wel bijna niemand iets uit te maken maar stel dat daar iemand staat die je kent en dat pas later hoort dan vind je het opeens wel verschrikkelijk en ja dat is logisch, meer dan logisch zelfs maar ook al ken je die persoon niet dan is het toch nog steeds verschrikkelijk dat hij daar staat? Ik gun dat niemand. Misschien kunnen wij iets beter na denken over wat wij op dat soort momenten zeggen want die persoon die daar staat doet het echt niet zodat jij te laat komt maar die is echt klaar met het leven. Dat iemand blijft leven vind ik iets belangrijker als dat ik op tijd kom op school.

Ik wou dat mensen iets beter nadachten soms.
Liefs, Renee

10 opmerkingen

 1. Ik snap eigenlijk beide kanten het is niet netjes om te zeggen of te denken maar ik vind het wel echt bloed irritant als mensen voor de trein springen. Ik bedoel vind het heel vervelend als mensen die gedachtes hebben en dit als eind zien maar je zorgt er wel voor dat mensen alweer vet lang onderweg zijn. Het is nou niet dat het voor het eerst gebeurd ;) Maar misschien niet uitspreken en het alleen denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah ja ik vind dit zo lastig. Ik ben zelf namelijk ook gefrustreerd als het gebeurd, maar tuurlijk denk je ook na over in wat voor soort situatie degene verkeerde en triest genoeg dat hij/zij geen andere uitweg meer zag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind veel van je artikelen zo mooi geschreven! En ben het helemaal met je eens. Ik mopper op dat soort momenten ook nogal snel maar snoer mezelf daarna zo snel mogelijk de mond. Het leven van iemand anders vind ik dan toch wat belangrijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Renee jij kan zo mooi schrijven! (gefeliciteerd nog trouwens met je 200+ volgers!!! <3 Love ya, we moeten gouw weer eens afspreken! x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal mee eens! Ik moet toegeven dat ik er vroeger ook wel 's over klaagde, maar ik besef mij nu dat het voor die persoon zo erg is en het gewoon heel erg respectloos is om zulke dingen te roepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is inderdaad moeilijk om te bedenken dat iemand dat zou doen en hoe 'ver' diegene dan al is, maar er zijn wel mensen die er trauma's aan over kunnen houden. Verder met dat vertraging, dat is inderdaad niet normaal dat mensen daar over zeuren in plaats van dat ze denken dat er zojuist iemand is overleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, mooi geschreven. Ik ben het zeker met je eens. Ik denk dat het voor iedereen moeilijk blijft om eerst na te denken voordat je iets zegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb doodsangsten voor de trein. Vreselijk vind ik die dingen en elke dag moet ik er weer mee naar school. Ik ben ook altijd super bang dat er iemand voor springt als ik een tentamen heb, andere keren kan het me niet zoveel maken waar ik heen moet maar zodra ik tentamens heb stap ik met nog meer paniek in de trein dan ik normaal al in de trein stap. Wat een mensen die er gewoon voor durven te stappen. Dan denk ik, jeetje had die moed nu in meer praten gestopt. Het is niet niks dat iemand gewoon voor een trein durft te springen. Maar goed, ik kan er moeilijk over oordelen wat de situatie is maar treinmachinist word ik in ieder geval nooit. Net als het feit dat ik bij een spoor wacht, ik fiets liever om. NO WAY, stel dat je staat te wachten en dan... Vreselijk. Ik zou al die mensen zo graag willen helpen al weet ik dat dat onmogelijk is. Ik hoop dat het ooit nog eens zal minderen zodat ik treinen niet meer als moordende machines hoef te zien...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo onwijs herkenbaar. Maar mensen klagen al snel om het klagen hoor. Het zit denk ik gewoon in de mens. Er moet altijd wel iets zijn om over te zeuren of om over op te scheppen. Heel jammer en zal ook nooit begrijpen waarom sommige mensen sommige dingen zeggen..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo herkenbaar. Ik begin helemaal te koken als mensen van die opmerkingen maken. Toevallig gisteren nog, begonnen mensen over anorexia en hoe die mensen zogenaamd zouden denken, nou het sloeg werkelijk nergens op. Gelukkig zag mijn vriend me steeds meer gaan koken en heeft hij me even apart genomen, want wauw, wat moet ik mijn best doen om niet te schreeuwen hoe het wel zit.

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© RENÉE RAADSHEER. Design by Fearne.