EEN BRIEF AAN DE VEERTIEN JARIGE MIJ

woensdag 18 maart 2015


Lieve veertien jarige ik, ik ben er van overtuigd dat al jouw fouten, tranen, lachen en gebeurtenissen mij hebben gemaakt tot wie ik nu ben en ik zou geen moment ervan willen veranderen want hoe ik nu in het leven sta maakt mij blij maar toch ga ik het met jou over een paar dingen hebben.

Vijf jaar later en mijn leven is totaal anders. Als ik terug kijk naar vijf jaar geleden denk ik, hoe kon je dat doen? Hoe kon je van lief meisje dat niks zei tot een puber monster veranderen en dan alleen op school, thuis was je altijd nog even lief. Als je op de middelbare school zit begrijp ik dat je er bij wilt horen maar hoe heb jij het ooit zo ver laten komen dat je er opeens veel lessen werd uitgestuurd en hoe kon jij het ooit in je hoofd halen om mee te doen met de stomme acties van de rest, HALLO, vind je met klei gooien naar een docent die je niet zo heel leuk vind niet een heeeel klein beetje overdreven en dan is dit nog zacht uitgedrukt. Kon jij op dat moment niet bedenken dat die man het beste met jullie voor heeft? Oké jullie naar Ernst Bobbie en de rest laten luisteren was ook niet zo'n slimme zet maar jij had ook verstandig op hem kunnen afstappen en netjes zeggen meneer, wij zijn een beetje te oud voor Ernst Bobbie en de rest, te oud. Haha, hoor je het jezelf al zeggen als een meisje van veertien, ik ben hier een beetje te oud voor. 

Al was het nou gebleven bij je stomme puber gedrag, maar vertel mij niet dat jij er echt zo uit zag als op de foto's die ik nu van je zie. Moesten die duizend lagen mascara nou echt, zag je echt niet dat je geen wenkbrauwen had en die klodder lipgloss vond je dat nou echt nodig? Dan is er nog een ding, als iemand jou leuk vind is dat toch juist een compliment? Hoe kon jij nou met je gekke hoofd tegen iemand ja zeggen als je die persoon op het begin niet zo heel leuk vond of lag het toch echt aan de lengte en was hij verder wel leuk? Wie maakt het dan ook uit na een week omdat iemand te lang is. Girl, alsof hij daar wat aan kan doen. Dat die gedachte ooit door je hoofd is gegaan. Goed je was veertien en dan doe je wel eens dingen waarvan je later denkt, wauw was ik dat. 

Goed je hebt dingen gedaan waarvan ik nu denk, WAAAROM!? maar jij hebt mij mezelf laten leren kennen. Als jij toen niet zo was geweest, was ik nu niet zo geweest en had ik misschien heel anders tegen de wereld aangekeken. Door de fouten die jij hebt gemaakt en de gekke gedachtes die jij in je hoofd hebt gehad weet ik nu wel hoe ik met dat soort dingen moet omgaan. Door jou weet ik dat brutaal zijn niet altijd de beste oplossing is, dat eten heeeel belangrijk voor je is en dat je altijd normaal moet blijven tegen de mensen die je het meest dierbaar zijn. Door jou weet ik nu ook dat dikke lagen make-up belachelijk lelijk is en dat je niet altijd met andere mee moet gaan en eerst is zelf moet denken van, als ik dit doe zou het die andere pijn kunnen doen, wil ik deze persoon pijn doen. Nee? Mooi dan doe ik het niet en daar vrede mee hebben. Als jij deze fouten nooit had gemaakt had ik ze nu misschien wel gemaakt. 

Dankjewel dat jij deze fouten voor mij hebt gemaakt, dat heeft mij gemaakt wie ik nu ben. Had ik het anders gedaan als ik nu veertien was geweest? Dat hoop ik wel ja, ik hoop dat ik nooit klei had gegooid naar mijn docent en dat ik mij zo belachelijk gedroeg maar het is gebeurt en als dat niet was gebeurt had ik nu heel anders in het leven gestaan. Ik hoop dat jij met een te vrede blik nu naar mij kunt kijken en trots op mij bent dat ik van jouw fouten heb geleerd. 

Lots of Love,
Renee


11 opmerkingen

 1. Haha! "zag je niet dat je geen wenkbrauwen had" ... Doodlachen. Wat een heerlijke tante ben je toch ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha geweldig dit! Ik herken hier zoveel uit...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een superleuk idee voor een artikel! Heel leuk geschreven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi gebaar!
  Hele mooi brief:).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. haha wat leuk geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig dit! <3
  Ik denk dat de 14 jarige jij ook echt trots op jou mag zijn hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hahaha heerlijk dit. Sommige dingen zijn zo herkenbaar! Heel leuk artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha wat leuk en goed geschreven dit! Met klei gooien en geen wenkbrauwen, geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© RENÉE RAADSHEER. Design by Fearne.