IS DIT KUNST?

maandag 16 maart 2015


Ik heb totaal geen verstand van kunst en ik denk dat ik dat ook nooit zal krijgen. Blijkbaar is een canvas die blauw geverfd is erg kunstzinnig en kunnen mensen hier vijf minuten lang naar staren, nou ik niet. Het is niet echt mijn ding kunst.


Toch probeer ik af en toe naar een museum te gaan in de hoop dat ik het misschien een keer interessant ga vinden. Het begon vorige week, ik vertelde mijn oma dat ik graag eens naar het stedelijk museum van Amsterdam wou, het scheen erg interessant te zijn. Toevallig wou mijn oma er ook heen dus wij samen een dagje Amsterdam. Vol goede moet gingen wij het museum in en met een half uur stonden wij weer buiten, misschien duurde het iets langer maar niet veel langer. Ik moet eerlijk zijn, er waren ook zeker interessante dingen in het museum maar het viel redelijk tegen.

Ik begrijp het niet, hoe kan een canvas helemaal rood of blauw geschilderd nou interessant zijn. Hoe kan je daar nou vijf minuten lang geboeid naar kijken en er daarna nog een uitgebreid gesprek over hebben. Oké er bestaat zo iets als fantasie maar als een canvas één kleur is geschilderd kan ik daar geen vijf minuten naar kijken. Het ding van een canvas dat één kleur is als kunst gezien word kan ik op zich nog wel mee leven maar het feit dat er één persoon is die hier honderden euro's voor krijgt begrijp ik echt niet. Ik word ook kunstenaar, verf een canvas geel en ik verdien veel geld. Nee zo makkelijk is het niet en dat weet ik ook wel, maar het lijkt allemaal zo makkelijk en dat begrijp ik niet helemaal. 

Buiten het feit om dat ik het niet begreep dat een canvas met één kleur kunst is heeft het mij ook wel weer geïnspireerd met het feit dat alles eigenlijk kunst is en dat het niet uitmaakt hoe het eruit ziet. Denk bijvoorbeeld aan je tekeningen die je vroeger maakte en je moeder het altijd prachtig vond, maakt niet uit op er één streepje op stond of heel veel kleur in te vinden was, het was altijd prachtig. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook kunst is, want het is nooit hetzelfde en niemand kan deze tekeningen precies namaken. 

Ga jij wel eens naar een museum?
Liefs, Renee

22 opmerkingen

 1. Ik ben in New York naar het Guggenheim geweest. Ik ben ook niet zo van de schilderijen en zeker niet de abstracte, maar hier vond ik de schilderijen in 1 kleur het allermooiste. Zo interessant wat voor schildertechnieken er gebruikt werden enzo. Sindsdien ben ik wel een beetje om!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga dit onthouden voor als ik nar New York ga, mooi om te lezen hoe één schilderij je hele gedachten over kunst kan veranderen.

   Verwijderen
 2. Hahah, ik zat op de middelbare school in de kunstklas. Maar dat deed ik eigenlijk alleen omdat ik dan drama had en dat wel erg leuk vond. Al die musea die we gingen bezoeken vond ik ook maar niks.. Ik snap ook niet hoe mensen zoveel geld kunnen verdienen met een stipje op een doek zetten ( ja, dat heb ik gezien in één van die musea waar ik ben geweest. Dat ding was goud waard..)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, bijzonder hè. Op dat soort momenten denk ik, dat had ik ook kunnen bedenken. Ohh jaa dat herken ik, hier nog iemand haha.

   Verwijderen
 3. Ik ben niet iemand die naar een Museum gaat waarom dat weet ik eigenlijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig hoef je niet alles leuk te vinden en niet overal hoeft een reden voor te zijn! <3

   Verwijderen
 4. Het ligt aan het museum, sommige musea vind ik heel interessant, maar sommige daar ben ik ook zo weer uit! Snap wel wat je bedoeld!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker waar, er zijn er zeker een paar die ik wel interessant vond. X

   Verwijderen
 5. Sherilynn (novembermarch.blogspot.com)16 maart 2015 om 15:04

  Het kan nog gekker, een tijdje geleden heeft iemand een miljoen verdiend aan 'onzichtbare' kunst... Ik ben wel echt een liefhebber van kunst, maar toch snap ik niet waarom zulke 'schilderijen', die een kind ook kan maken, zoveel waard kunnen zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Musea's kunnen best leuk zijn op zijn tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker weten, je moet alleen wel naar een museum gaan waarin jij geïnteresseerd bent.

   Verwijderen
 7. Ik vind sommige musea heel leuk maar de standaard musea met schilderijen meestal niet. Best leuk om er even naar te kijken maar na een tijdje ben ik er wel klaar mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel herkenbaar! Ik ging ooit met mijn ex-schoonfamilie naar een museum, waarbij zij helemaal gefascineerd zaten te kijken naar een heel zwart schilderij. En dan ook woorden zeggen als: echt énig! Brrr; ik heb daar echt niets mee. Ik vind dat als jij zelf iets kunst vind, dat dat dan ook kunst mag zijn (al heb ik met mijn beeldende vormingslerares op de pabo heftige discussies over gevoerd).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ik kan er zo om lachen dat de ene persoon het geweldig vind en de andere persoon denkt ehmmm het is gewoon een zwart vierkant!

   Verwijderen
 9. Zo zag ik laatst ook een hele grote witte canvas met daarop zomaar random een rood vierkantje. Heeft ook aardig wat duiten gekost, en in dat geval zou ik echt denken DIY! HHahaha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kunnen wij zelf vast en zeker inderdaad heel goed zelf maken, denk dat wij net aan 1% van de waarden van het schilderij uitgeven aan schilderspullen voor ons eigen ontwerp.

   Verwijderen
 10. Hahaha, ik snap je helemaal! Ik weet nog dat we op de middelbare school een 'test' kregen bij CKV over onze liefde voor kunst. Kwam uiteindelijk uit dat ik een Cultuurbarbaar was haha :')

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is dat theater en alles eromheen mijn grote liefde is anders had ik ook zeker dat naamplaatje gekregen hahah.

   Verwijderen
 11. Haha wat een heerlijke reden waarom je een museum bezoekt.. Zelf ben ik er totaal niet van. Ja het martelmuseum vond ik boeiend en het wijnmuseum maar alleen omdat erna een wijnproeverij was.. Dát zijn boeiende dingen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahahaha, ik vond het interessant omdat ik daarna wijn mocht proeven, wat maak jij mij altijd toch vrolijk! X

   Verwijderen

Latest Instagrams

© RENÉE RAADSHEER. Design by Fearne.