IS MOE ZIJN ERG?

zaterdag 21 maart 2015


Renee je bent een student, je hoort niet moe te zijn, dat mag pas wanneer je fulltime werkt. Ik kreeg de opmerking meerdere malen naar mijn hoofd gegooid en ik weet nog steeds niet of ik het er mee eens ben. Ergens maakt de opmerking mij boos en aan de andere kant denk ik, ja misschien heb je wel gelijk. 

Als eerste, waar heb je het recht vandaan om tegen mij te zeggen dat ik niet moe mag zijn OMDAT ik een student ben. Dat klinkt zo neerbuigend en sorry maar daar kan ik niet zo heel goed tegen. Je weet niet eens hoe mijn dagen in elkaar zitten dus hoe kan je dan oordelen over of ik moe mag zijn of niet. Ergens als je gaat denken, denk je, oké misschien heb je ergens ook wel gelijk. Ik ben jong, blablabla maar dan nog. Iedereen is toch wel eens moe en of dat nou een dag duurt of een week, dat is bij ieder persoon anders. De ene gaat makkelijker om met vermoeidheid als de ander maar dan heb jij nog steeds geen recht om te zeggen dat ik niet moe mag of hoor te zijn. Waarom mag je als je een fulltime hebt moe zijn en als student niet? Mag je als student met een bijbaan wel moe zijn of mag het dan nog steeds niet? Waar komt deze vergelijking vandaan? Het zou nooit in mijn hoofd komen om de vergelijking student en fulltime baan persoon te maken. 

Al bij al, ja ik ben moe en misschien hoor ik niet moe te zijn maar toch ben ik het. Vandaar dat er twee dagen geen artikel online is gekomen. Ik ben met mijn laptop in bed in slaap gevallen, netjes van plan aan mijn huiswerk te gaan maar blijkbaar werd het even te veel. Goed, tegenwoordig gaan wij niet meer op tijd naar bed en staan wij redelijk vroeg op, dat doen wij allemaal zelf maar moe zijn is menselijk. Iedereen is wel eens moe en de vergelijking die hier wordt gemaakt slaat totaal nergens op. Je kunt niet oordelen over iemand tot je weet hoe het echt zit. Vind je dat ik niet moe mag zijn, neem dan even een week mijn dagen over alsjeblieft. Je mening mag je altijd hebben maar je kan niet zeggen dat het NIET mag, het is niet iets wat wij doen omdat wij het willen. Wij worden moe omdat ons lichaam opraakt niet omdat wij dat willen. Wie of wat je ook bent, iedereen is wel eens moe en iedereen mag wel eens moe zijn. Oordeel niet voordat jij weet hoe iemands dagen zijn.

Is moe zijn erg? Nee, zolang jij niet weken lang moe bent is het normaal. 
Liefs,  Renee

15 opmerkingen

 1. En ik dan? Heb geen baan, geen studie meer, ben pas 17 en ben ALTIJD moe. Ben chronisch ziek. Vind het inderdaad zo belachelijk dat mensen zo triest durven te doen. Hoop dat die mensen het zelf allemaal nog mee gaan maken zodat ze eens leren hoe het is! Prachtig artikel! X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal mee eens! Moe zijn is echt niet erg en op deze leeftijd mag je ook weleens moe zijn, tuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het er helemaal mee eens! Iedereen voelt zich wel eens moe en ook al ben je misschien 'pas' een student, dan kan je leven nog steeds heel druk zijn. Zelfs met een rustig leven en een slaapstoornis kun je moe zijn, dus de opmerking 'dat mag pas als je full time werkt' slaat naar mijn mening nergens op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er staan nergens regels over wanneer je wel en wanneer je niet moe mag zijn, dus ook als student mag je gewoon moe zijn :) Iedereen is een ander dagritme/weekritme gewend waardoor vergelijken met iemand anders ook niet echt zinvol is. Zolang het niet langdurig aanhoudt, mag jij gewoon lekker moe zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met deze reactie ben ik het eigenlijk helemaal eens haha, moe zijn is niet erg, hooguit erg vervelend!

   Verwijderen
 5. Ik ben de laatste tijd ook erg moe waardoor mensen me ook aanspreken en zeggen dat het toch niet normaal is. "Je bent jong en zit nog vol energie" hoor ik ze dan wel zeggen. Maar soms, wordt het voor de jonge generatie ook even iets te veel waardoor we even moe zijn. Erg mooi geschreven! Liefs, Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een ijzersterk artikel!
  Inderdaad, wij studenten die het juist zo druk hebben, vaak onregelmatige dagen, die mogen ook best wel eens moe zijn, niet meer kunnen door het op hun tenen lopen.
  Slaat helemaal nergens op dat wij dat niet mogen..
  Ik ben het voor de volle honderd procent met je eens Renee!
  OYEAH!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Stja zoiets kreeg ik vroeger ook altijd te horen, en op het mijn werk krijg ik dit nog regelmatig te horen als ik vertel moe te zijn.

  En waarschijnlijk blijf ik dit te horen krijgen tot ik zelf richting de 40 ga, want nu ben ik 27 en ook dan kom je pas kijken volgens de oude generaties.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha, ik ben al mijn hele leven moe. :D Het is zelfs beter nu ik fulltime werk dan toen ik nog studeerde.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je moe bent dan ben je moe. Ik denk dat het pas zorgelijk is wanneer het opeens gebeurt en lang aanhoudt of wanneer jij er last van krijgt in de zin dat je niet kan functioneren zoals je zou willen. En tuurlijk kan je met onderzoek aantonen wat voor een bepaalde groep mensen ''normaal'' is, maar daarvan afwijken is ook niet altijd erg.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ''Moe zijn'' is niet werk,school of wat dan ook gerelateerd. Ik heb momenteel ook geen werk en studie, maar ik ben ook wel eens moe hoor. Je moet bepaalde dingen niet in hokjes plaatsen .
  Iedereen heeft het ''recht'' om moe te zijn .

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoort bij je leeftijd zei de dokter maar dat geloofde ik niet zo. Maar helaas ben je soms wat vaker moe ik had het toen ik elke keer moest reizen en veel naar school ging daar werd ik ook moe van.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is helemaal prima om je moe te voelen! En het is ook meer dan PRIMA om daar voor uit te komen! Want moe zijn is menselijk, juist als je een student bent. Dan is er zoveel waar je aan moet denken, wat je moet doen, helemaal niet gek dat je moe bent meid. Laat niemand je vertellen dat je niet 'het recht hebt' om moe te zijn, we zijn allemaal maar een mens, iedereen is een keer moe. xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh daar kan ik me zo aan het irriteren! Moe zijn mag, moe zijn is niet erg, zolang het niet je leven overheerst en er niets ernstigs aan de hand is. Iedereen mag moe zijn!

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© RENÉE RAADSHEER. Design by Fearne.