WAAROM KIJKEN WIJ TOE?

dinsdag 17 maart 2015


De vraag die altijd weer in mijn hoofd komt is waarom pesten mensen elkaar, maar wat ik net zo erg vind is dat mensen toe kijken en er niks tegen doen. Waarom kijken wij toe? 

Ik ben nooit heel erg gepest en ik heb nooit iemand echt heel erg gepest, ten minste zo ver ik weet anders via deze weg; het spijt mij heeeel erg. In mijn omgeving hoor ik verhalen over pesten waar ik echt van schrik, hele grote groepen tegen één, docenten die het laten gebeuren en er is niemand die je helpt. Begint pesten normaal te worden? Wat een verschrikkelijke gedachten en dit wil ik ook helemaal niet denken maar soms lijkt het wel zo. 

Waarom kijken wij toe? Waarom helpen wij niet als er iemand wordt gepest? Waarom pesten wij eigenlijk? Ik vind pesten echt een naar woord, alsof het niet zo erg is, oh ja ik pest je maar, ik maak maar een grapje. Het woord klinkt veel onschuldiger dan het eigenlijk is. Door daden die wij verrichten kunnen mensen nog jaren lang verdriet hebben. Het is soms misschien onschuldig bedoelt maar het doet mensen echt verschrikkelijk pijn, wat wij niet zien want wij willen niet laten zien dat wij pijn hebben. Wij houden ons altijd groot, mij krijg je niet klein houding zijn wij mensen heel goed in. 

Ondanks die houden weten wij donders goed dat die mensen gepest worden en dat het ze echt verschrikkelijk veel pijn doet. Wij horen elkaar niet te pesten. Nee je hoeft niet iedereen aardig te vinden maar waarom moet je iemand zoveel pijn doen. Waarom kijken wij toe hoe iemand kapot gaat van binnen. Niemand zal er wat van zeggen, oké ik mag niet iedereen over één kamp scheren want er zijn zeker wel mensen die er wat van zeggen, wat heb ik een bewondering voor mensen die opkomen voor andere. Ik wou dat ik dat in mij had, de kracht om te zeggen dat wij normaal tegen elkaar moeten doen. 

Ik kan mij niet voorstellen hoe het is om gepest te worden, maar ik vind het verschrikkelijk dat andere mensen wel weten hoe dat is. Niemand verdient dat, op dit soort momenten zou ik graag een superheld willen zijn en iedereen helpen maar zo zit de wereld helaas niet in elkaar en zo'n held ben ik zelf ook niet. Ik ben eerder een held op sokken, ik wou dat ik er wat van kon zeggen in plaats van altijd maar kijken en zeggen tegen mensen hoe erg ik het vind dat die persoon gepest word en niemand er wat aan doet. De volgende keer is er niet meer een niemand die er wat aan doet want ik ga er wat van zeggen. Ten minste ik hoop met heel mijn hart dat ik dat ga doen, want niemand verdient het om gepest te worden. 

Liefs, Renee

7 opmerkingen

 1. Op de basisschool werd ik gepest. Heb mezelf toen goed leren kennen. Hierdoor heb ik op de middelbare school niet toegekeken hoe een meisje uit m'n klas werd gepest maar heb ik haar geholpen. Voelt ontzettend goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ben je ook een lieverd! Helaas zijn er mensen die gepest worden en nog erger dat inderdaad niemand ingrijpt. Ik ben ook gepest vroeger op de basis school maar gelukkig werdt ik niet aan mijn lot overgelaten. Ik wil net als jij wel een super held zijn en alle ellende en haat laten verdwijnen in de wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sommige mensen zijn nou eenmaal zo, ik werd jaren lang achterna gezeten door meiden op de middelbare school die zelf op een andere school zaten. Was ik dit weekend aan het stappen lopen ze nog steeds tegen je aan te beuken. Na 8 jaar, please grow up. Snap niet dat mensen zo zielig kunnen zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het helemaal met je eens! Pesten is verschrikkelijk en mensen snappen niet dat het veel gevolgen kan hebben. Ik wilde altijd juffrouw worden omdat ik dan pesters tegen kon houden, hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg mooi geschreven! Ik ben ook jaren gepest geweest en heb dit eindelijk enkele jaren achter mij kunnen laten. Dit onderwerp raakt me dan ook steeds weer opnieuw. Niemand verdient die pijn, want het is een pijn die je voor de rest van je leven meeneemt in je rugzak. Echt heel mooi geschreven Renée! Liefs, Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben nooit echt gepest, maar ik ben genegeerd en dat is net zo erg. Altijd overal alleen zitten, in de pauzes, in de tussenuren, en niemand die ook maar op of om kijkt.

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© RENÉE RAADSHEER. Design by Fearne.