WAT IS GEWOON?

dinsdag 14 april 2015

Gewoon, ik probeer dit woord eigenlijk nooit te gebruiken. Dat komt doordat een docent ooit zij dat gewoon niet bestaat, dit zet mij aan het denken. Gewoon, is iets gewoon, wat is gewoon, wanneer is iets gewoon en wat betekend gewoon precies?


Google is je beste vriend voor deze vraag, betekenis gewoon, als iets niet opvalt en vaak voorkomt. Dit is niet het enige wat eruit komt. Er is nog een hele waslijst met woorden, waaronder simpel en alledaags.


Als iets niet opvalt en vaak voorkomt, tuurlijk zijn er dingen die vaak voorkomen maar dat wil niet zeggen dat ze niet opvallen. Als iets niet opvalt weten wij ook niet of het vaak voorkomt, een ingewikkelde zin. Verder zijn normaal, doorsnee, simpel en alledaags beschrijvingen van gewoon. Zoveel woorden die allemaal net niet hetzelfde betekenen in mijn ogen. 

In mijn ogen is niks gewoon, niks is normaal, doorsnee, simpel of alledaags, ten minste niet op de gewoon manier. Ik kan een simpel shirt dragen maar dat heeft een andere betekenis als de simpel van gewoon. Niks is gewoon, er is niks vanzelf sprekend. Wij raken aan dingen gewend maar dat maakt het niet gewoon. 

Ik hoor mensen wel eens zeggen mag ik een gewone koffie, dan krijg je zwarte koffie maar waarom is dat een gewone koffie? Wat maakt die koffie zo gewoon? Die zo genaamde gewone koffie wordt op veel plekken op een andere manier gemaakt en met andere bonen dus dan is het niet dezelfde koffie en daarom ook geen gewone koffie. Niks is gewoon, niks is precies hetzelfde, niet opvallend en vaak voorkomend. Ik denk dat gewoon nooit een duidelijk woord zal worden met een duidelijk betekenis en ik blijf het woord zo min mogelijk zeggen, ten minste dat probeer is maar af en toe zeg ik het onbewust toch, voor mij is niks gewoon en zal ook niks gewoon worden. Gewoon bestaat dus niet. 

Wat betekend gewoon in jouw ogen
Liefs, Renée



3 opmerkingen

 1. Ik denk echt precies zoals jij! Super leuk om te lezen! Interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuke post en stof om over na te denken! :)

  xxx

  Fashiondisaster
  www.fashiondisaster.be

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bedankt voor deze tekst. het was precies goed voor een schoolprojectje van me.

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© RENÉE RAADSHEER. Design by Fearne.