wees niet te negatief voor jezelf

dinsdag 30 juni 2015


Kritisch op jezelf zijn is makkelijk, vooral negatieve kritiek is makkelijk. Op de ene of andere manier is negatief naar jezelf kijken makkelijker dan positief. Negatief zijn is sowieso altijd makkelijker terwijl positief zoveel leuker is om te denken en te horen.

Op de één of andere manier is negatief zijn zoveel makkelijker en doen wij dit allemaal eerder dan positief zijn, zeuren zeuren en nog meer zeuren. Zeuren is soms heel fijn maar het is wel gek want positief zijn is zo veel fijner en daar heb je zelf ook veel meer aan. Positiviteit maakt je zo veel blijer. 

Ik ben afgelopen week goed terug gezet op mijn plek door mijn docent en mede studenten, ik speelde met een andere student mijn eindvoorstelling van het derde jaar en ik was simpel weg heel negatief over mijzelf. Kritisch zijn is goed, maar niet als je alleen maar negatief bent. Je kunt iets ook positiever bekijken en je hoeft jezelf niet alleen maar de grond in te stampen. Natuurlijk als iets niet goed gaat moet je dat benoemen, het bekijken maar je mag ook de dingen benoemen die wel goed gingen en daar te vrede mee zijn. 

Niet alles kan altijd goed gaan, er gaan altijd dingen fout en dingen die fout gaan zijn leer momenten. Fouten maken doet iedereen, hoe jong oud, klein, groot en wijs je ook bent je zult altijd nieuwe dingen leren en tegen dingen op botsen die niet goed gaan. Dit alles maakt jou tot wie je bent, laat jou steeds sterker in je schoenen staan en steeds meer genieten van de dingen die je doet simpel weg doordat je er steeds beter in wordt. Hoe lang je iets ook doet, je zult steeds nieuwe dingen leren maar om die dingen te leren moet je eerst een fout maken. 

Complimentjes krijgen is ook zo'n ding. Als mensen bijvoorbeeld tegen mij zeggen dat zij het leuk vinden om mijn blog te lezen stop ik dat snel weer weg. Dankjewel en weer door want met alleen complimenten kom je er niet, je moet wel doorgaan als mensen iets goed vinden. Als je iets wilt moet je er hard voor werken maar soms vergeet ik te genieten, oprecht dankbaar te zijn voor een compliment dat ik krijg en vooral zelf er positief naar kijken. Dat is eigenlijk het belangrijkste, wat je er zelf van vind en dat je ervan geniet.

Liefs, Renée


3 opmerkingen

 1. Complimenten geven is nog best lastig maar je weet dat je meetal iemand anders zijn dag ermee maakt en negatief is inderdaad makkelijker dan positief..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi geschreven. Ik ben heel onzeker waardoor ik sneller kritisch ga kijken naar mezelf.

  Liefs, Brittany

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi verwoord. Het is iets waar ik zelf heel lang aan heb moeten werken en waar ik zelf nog altijd af en toe aan zwicht, om alles negatief te zien. Het is iets wat je stap voor stap jezelf moet aanleren en waar vooral veel tijd en geduld voor nodig is :) Liefs! x

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© RENÉE RAADSHEER. Design by Fearne.