ik liet medicijnen op mij testen

zondag 9 augustus 2015

Heel simpel gezegd was ik een proefkonijn. Ik vertelde het eigenlijk niet veel mensen, want het is toch gek en aan wie ik het vertelde reageerde vrij allemaal hetzelfde - ben je wel goed bij je hoofd? Ja, dat ben ik. Het is iets waar ik lang over na heb gedacht en veel over heb gepraat voordat ik het uiteindelijk heb gedaan Goed, vandaag ga ik toch het eerste deel van mijn verhaal met jullie delen.

Wat houdt het precies in?
Je kunt het zien als zooi dat op dieren wordt getest alleen is het nu op mensen en geef ik toestemming om het te doen. Een medicijn moet gekeurd worden voordat het voorgeschreven kan worden. De ene keer hebben zij gezonden mensen nodig en de andere keer mensen met die de ziekte hebben. Zo krijgen ze te zien wat de bijwerkingen zijn en hoe het medicijn werkt in een lichaam. Ja ik deed dit helemaal uit mijzelf. 

Waarom deed ik dit? 
Mensen verklaren mij voor gek, prima iedereen zijn eigen mening maar dan wil ik graag ook even uitleggen waarom ik dit deed. Ik ben gezond, gelukkig en niet iedereen heeft de mogelijkheid om dat te zeggen. Toen ik las wat het in hield en wat de mogelijke bijwerkingen waren dacht ik, waarom zou ik met mijn gezonde lichaam dit niet doen. Als ik hiermee iemand kan helpen die het echt nodig heeft doe ik dat met liefde. Ik vind dat ik iets moet doen in mijn leven waardoor ik later kan zeggen, ik heb iets goeds gedaan en ik heb mensen geholpen. Als ik zo kan helpen, vind ik dat goed. Ja ik was bang en dat ben ik nog steeds want ik moet nog een keer terug komen maar ik weet waarom ik het doen. Verder om dat ook meteen uit de lucht te krijgen, ja ik krijg er geld voor en nee daar doe ik het niet voor, punt. 

Wat is er gedaan?
Ik had mijn eerste periode het korte verblijf. Een medicijn voor diabetes werd op mij getest, ik kreeg het bestaande medicijn met een andere dosering. De eerste dag werd ik eerst medisch nog een keer gekeurd en ik de avond kreeg ik een canule, wat een feest ik viel hier bijna flauw maar dat kwam omdat ik hier heel bang voor was en mijzelf totaal gek er over maakte. De volgende ochtend gingen de dokters op volgorde het medicijn toe dienen, ik was als tweede, hoera hoera, ik voelde niks, ik was alleen hier en daar met vlagen misselijk. Er is die dag twaalf keer bloed afgenomen en twaalf uur na het medicijn werd het nog een keer toegediend. Bij de laatste keer bloed afnamen die dag werd de canule er alweer uitgehaald. De volgende ochtend werd alles medisch nog een keer gekeurd en mocht ik naar huis. Eind augustus moet ik nog een keer maar dan twee dagen langer. De bijwerkingen waren verder wel te verdragen, ik was zwaar misselijk maar met vlagen. Verder was ik vrij moe en de plek waar de canule zat voelde als een grote blauwe plek waardoor ik redelijk veel last van mijn hand en arm had maar dat komt door het apparaatje en niet door het medicijn.

Verder?
Ik ga meerdere keren over het proces schrijven maar dan meer in detail, dit is een beetje globaal. Eind augustus moet ik nog een keer en krijg ik dus precies hetzelfde maar dan twee dagen langer. Nee ik heb er geen spijt van, nee het is niet eng. Je staat vierentwintig zeven onder controle, overal hangen alarm knoppen en je hebt een persoonlijk alarm in je zak die je verplicht bij je moet hebben. Al je bloed wordt meteen gecontroleerd en als er iets gebeurt met je wat niet hoort stoppen zij de behandeling meteen en lossen dat op, er lopen genoeg doktoren rond. Ik was redelijk bang maar ik sliep met zes mannen op de kamer die het allemaal al veel vaker hebben gedaan, zo'n twee a drie keer per jaar zei iemand die het al sinds tweeduizend doet, nou daar bedank ik dan weer wel voor. 

Als je er vragen over hebt, tuurlijk kan je die stellen.
Liefs, Renée15 opmerkingen

 1. Ik vind dit juist heel stoer van je renee! Ik wilde dit zelf ook graag doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw. Wat een enge ervaring zeg maar echt ontzettend knap en goed van je dat je dit doet!

  liefs, Brittany

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heee Renee,

  Vind het heel tof dat je dit wilt doen voor andere mensen! Het lijkt mij best wel eng hoor! Kan er eigenlijk alleen maar respect voor hebben! Ik zal je proces volgen op deze site!
  Denk dat veel mensen dit niet zouden durven.(met name mezelf) Vind het moedig van je!

  Groetjes,
  Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super tof van stoer dat je dit doet! Ik vind het mooi dat je mensen op deze manier ergens mee kunt helpen. Ik wil het ook al heel lang, maar helaas is het voor mij een groot risico omdat mijn immuunsysteem niet goed werkt. Ik vind het wel interessant, dus ik blijf zeker je blogposts volgen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe ook soms wel mee aan onderzoeken als proefpersoon. Soms zitten er hele leuke bij (krijg je onbeperkt chocolademousse), maar ik heb ook eens minuten lang mijn hand in ijswater gehouden (absoluut niet aan te raden!!)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ontzettend gedurft! Ik zie dit soort oproepjes wel eens voorbijkomen op FB, maar zou niet weten of ik het ooit zou doen. Overigens vind ik het denk ik wel interessant want ik he toch je hele artikel afgelezen. Ben benieuwd naar de volgende!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tof dat je dit doet en durft! Respect!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan het blijven zeggen, maar ik ben zo trots op jou dat je dit doet.
  Je bent echt een goed mens <3

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow. Dat zei ik toen ik het artikel had uitgelezen. Ik had hiervan nog nooit gehoord en het lijkt mij behoorlijk spannend. Stoer van je! Respect! Hopelijk werken de medicijnen allemaal goed en kunnen ze worden voorgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow, ik heb met veel spanning je post gelezen, maar gelukkig ben je er heelhuids uitgekomen! En die tweede periode loopt vast ook op rolletjes :) Ik duim met je mee! Je mag trots zijn op jezelf. leuke blog heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Spannend zeg! Goed werk ook, moeten toch mensen zijn die dat doen. Mega belangrijk! Ik werk zelf in het onderzoek en heb ooit ook medicijnen aan mensen gegeven, maar dat was een controlled trial, dus er was ook een placebo. Gene medicijnen testen dus, maar wel testen of het werkt voor een bepaalde aandoening. Mijn patiënten waren altijd meganerveus ook :) Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© RENÉE RAADSHEER. Design by Fearne.