meningen over andere

woensdag 3 februari 2016

Ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik een mening heb over andere, dan volg ik een gesprek in de trein van twee personen en op dat moment vliegen er allemaal meningen, die ik alleen op dat gesprek baseer, door mijn hoofd. Wanneer is een mening een oprechte mening en wanneer is iets een vooroordeel? Waar baseer ik deze vooroordelen op? Alleen op dat gesprek wat ik vijf minuten lang volg? Kan je dan wel een goede mening hebben over iets of iemand?

______________________________
Goed laat ik er even een voorbeeld bij nemen, ik zat in de trein en er zaten tegenover mij twee meiden die alleen maar aan het zeuren waren over hun school. Kijk in zin nummer één gaat het al verkeerd. Zeuren, naar mijn mening waren zij aan het zeuren maar misschien ging alles wel echt zo als zij op dat moment zeiden en interpreteer ik dit als zeuren. Wie ben ik om te zeggen dat zij zeuren als ik de situatie die zij net aan elkaar beschrijven niet eens heb meegemaakt.
Ik ben altijd de persoon die zegt dat je mensen niet kan beoordelen voordat je ze echt kent, toch betrap ik mezelf er nu steeds vaker op dat ik naar gesprekken luister van mensen en daar een mening over heb. Als ik dan weer even het voorbeeld van net erbij pak van die twee meiden in de trein, het enige wat er door mijn hoofd ging op dat moment was, jeetje zeur niet zo, bekijk dingen eens positief en misschien moet je het probleem bij jezelf en je instelling zoeken in plaats van je school de schuld geven. Eerlijk gezegd schrok ik echt van mezelf dat ik dit dacht, want wie zegt dat zij zeuren? Ik ken hun situatie niet, ik ken hun school niet, ik ken eigenlijk helemaal niks behalve de losse woorden/zinnen die zij in de trein riepen.
Een mening over iets heb ik altijd wel maar een mening over een persoon hebben vind ik altijd lastig want wanneer kun jij oprecht een mening hebben over een persoon. Je weet dat je een persoon nooit volledig kent en je zult een persoon ook nooit volledig leren kennen want er blijven altijd dingen verzwegen. Of het nu belangrijke dingen zijn of niet, je weet dat je een persoon nooit honderd procent kent. Wanneer is een mening die je over iemand hebt een goede mening? Hoeveel procent moet je een persoon kennen om een goede mening over iemand te hebben en wanneer weet jij dan eigenlijk hoeveel procent jij zo’n persoon kent.
Een mening over iemand hebben is zo makkelijk en kan ook per seconde omslaan, je hoeft maar één ding te doen wat iemand niet aanstaat en zijn/haar mening over jou veranderd. Wanneer zo'n mening veranderd ligt dat dan aan jou of aan die andere? Want wat iemand anders niet leuk vindt kan jij wel leuk vinden. Er zijn zoveel dingen die ik lastig vind in het leven. Er zijn zoveel dingen waar ik antwoord op zou willen hebben, nou als je het zo en zo doet weet je zeker dat het goed komt, maar helaas dat zal je nooit krijgen. Ik vind het leven maar iets lastigs en ondanks dat geniet ik er echt van.
______________________________


goed, dat was weer mijn fijne hersenspinsel van de dag
Liefs, Renée 

1 opmerking

  1. Ik herken dit echt enorm! Dan denk ik iets en dan realiseer ik me meteen van.. hoe kan ik dat weten?

    BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© RENÉE RAADSHEER. Design by Fearne.