twintig dingen die ik leerde in twintig jaar

zondag 14 februari 2016

je leert door de jaren heen veel dingen en ik ben ervan overtuigd dat je elke dag iets nieuws leert. De ene dag leer je grotere en belangrijkere dingen als de andere dag maar je kunt elke dag iets leren zo lang jij er voor open staat. Ik ben in december twintig jaar geworden en ik dacht laat ik vandaag eens twintig dingen op een rijtje zetten wat ik in twintig jaar heb geleerd.

______________________________


I geniet van de momenten dat je alleen bent, als je alleen bent wil niet betekenen dat je eenzaam bent. Pak een boek, kijk een film, zing / dans mee met je favoriete muziek. Geniet van je me-time, soms heb je dat nodig en verdien je het. Geniet ervan. 
II pak elke kans die je krijgt aan.
III niemand is perfect, dus wees tevreden met jezelf en als er iets is waar je niet tevreden over bent, werk er dan aan.
IV zeg alles wat je wilt zeggen tegen wie dan ook want voor je het weet is die persoon er niet meer en kan je het niet meer zeggen.
V doe waar jij je goed bij voelt en niet wat andere van je verwachten.
VI als er iets is, vertelt het aan iemand - je vriendin, moeder, oma, broertje, iemand in je omgeving - het maakt niet uit wie maar vaak helpt het om je hart te luchten en een luisterend oor is daarvoor genoeg.
VII getallen zijn niet het belangrijkste, of het nou de weegschaal, je bankrekening, schoolcijfers of iets anders is, zolang jij gelukkig bent en je goed voelt is het goed. De rest komt later wel.
VIII als je iets niet begrijpt vraag het dan en wacht niet totdat iemand anders het doet, want soms doet iemand anders het ook niet. Geen vraag is dom en je helpt jezelf er alleen maar mee.
IX geef iedereen een eerlijke kans, want je kunt een boek niet op zijn buitenkant beoordelen. Het maakt niet uit hoe iemand eruit ziet of wat iemand doet, het kan zomaar zijn dat de persoon waar je het minst van verwacht op een dag één van je beste vrienden is.
X doe altijd je best, beter dan je best kan je niet doen maar als het dan een keer niet lukt heb je het ten minste wel echt geprobeerd. Ja ook op school, niet iedereen heeft de mogelijk om te leren en het is echt zo belangrijk en later zul je er echt dankbaar voor zijn. Je hoeft niet voor elke toets een tien te halen zolang jij maar je best er voor hebt gedaan. 
XI als je de mogelijkheid hebt om te reizen, go for it want overal is iets moois. Op elke plek is wel iets moois te zien en op elke plek dat je komt laat je een stukje van jou achter en neem jij een stukje van die plek met je mee. De plekken zijn hetzelfde zoals ik mensen omschrijf, allemaal anders maar bijzonder op zijn eigen manier. 
XII luister altijd naar je moeder, je denkt soms misschien wel van oké mam, zal wel maar ze heeft altijd gelijk. Zij heeft ervaring met dingen die jij nog moet uitvinden. Mamma, ik hou van je!
XIII besteed zo veel mogelijk tijd met iedereen die belangrijk voor je is en waar je je fijn bij voelt want voor je het weet zijn ze er niet meer.
XIV geloof in jezelf, alles wat je wilt kun je, soms duren dingen iets langer en soms duren dingen heel lang maar je kan het en alles komt goed!
XV je kunt niet vrienden zijn met iedereen en dat is oké, zolang je iedereen maar in zijn waarde laat.
XVI fouten maken is goed, je leert er alleen maar van.
XVII als je moe bent, ga dan slapen, ook al is het vroeg. Soms heb je het even nodig.
XVIII onzeker zijn over jezelf of over iets dat je hebt gemaakt is niet erg, je bent echt niet de enige. Je bent hierin ook niet de eerste en je zal hierin ook niet de laatste zijn. Onzekerheid is heel normaal zolang het je niet in de weg gaat zitten.
XIX als iemand naar je toe komt met een probleem is luisteren alleen soms al genoeg, je bent geen superheld dus het oplossen kan je niet altijd, wees daar ook eerlijk in. 
XX je bent nooit uitgeleerd!

______________________________

wat is voor jou het belangrijkste wat je ooit hebt geleerd? 
Liefs, Renée

2 opmerkingen

  1. Nummer 14 is heel mooi! En ja slapen... volgens mij is dat de oplossing voor alles hahaha

    BeantwoordenVerwijderen

Latest Instagrams

© RENÉE RAADSHEER. Design by Fearne.